Projekt Hendrix del 1: Varken tidig eller bäst

Jag vet inte hur ni sorterar era skivor men det vanligaste är väl i bokstavsordning efter artist och kronologiskt i den följd skivorna spelades in/alternativt gavs ut.

När det gäller Hendrix är det snudd på omöjligt att ställa skivorna i någon vettig ordning. Min samling inleds med Jimi Hendrix at his best volume 1, 2 och 3. Jag skall strax förklara varför.

26732161_10154955526547294_1377408825_o

Man kan lätt konstatera att det här definitivt INTE är det bästa Hendrix gjort. Dessa rikningslösa atonala jam spelades in av och med keyboardknickedicken Mike Ephron. Även en congaspelare hörs här och där.

Ephron hävdar att inspelningarna gjordes 1964. Det hade han kanske kommit undan med om det inte vore för en liten truddelutt vid namn Villanova Junction blues. Internet fanns inte 1990 när jag köpte plattorna men Woodstock med tillhörande film och samlingsliveplattor fanns. När denna melodi, under annat namn, dyker upp mitt bland jamen börjar man ana oråd. Skulle Hendrix ha ”sparat” den i fem år? NU har internet svaret: inspelningarna gjordes 1969, strax efter Woodstockfestivalen. Ephron skrev 1964 på skivorna för att undvika kontraktstrul. Ridå.

Tilläggas kan att SIST i min Hendrixsamling återfinns skivan Nine to the Universe. Jag trodde väl att den var inspelad sist. I själva verket är den OCKSÅ inspelad 1969. Det är en månad mellan inspelningarna, inte 5 år.

This entry was posted in Skivor and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *