Book Sharp!

Är Roxette en ”guilty pleasure”? Jag var för liten/ointresserad när Gyllene Tider härjade första rundan, men Roxette följde mig genom de senare tonåren. Första skivan susade rätt obemärkt förbi men Dressed for success, singel nr 1 från ”Look sharp” var något annat. Vilken låt! Och Marie Fredrikssons sång var ju bara världsklass. Nu mumlar ni nåt om 80-talsnostalgi men det skiter jag i. Roxette var och är en fantastik popduo. ja, de härmade Eurythmics. Ja texterna var lite ostiga. Men inget slår en vräkig Roxetteballad: Listen to your heart. Spending my time. It must have been love. Gåshud.
Marie Fredrikssons självbiografi kom nyligen men den har fått ganska kass kritik. På rea hittade jag istället ”Roxette – den osannolika resan tur och retur” av Sven Lindström. Här slipper man tjatiga barndomsskildringar, historien börjar där Gyllene Tider slutar och följer sedan hela berg- och dalbanan fram till 2013. Det är som en saga och där kommer också min stora invändning: Historien berättas av Sven Lindström och BARA Sven Lindström. Det finns inga intervjuer, citat eller källhänvisningar vilket gör berättandet endimensionellt men ändå spännande. Köper man det greppet är det bara att åka med.
Köper man INTE berättargreppet finns ändå halva boken kvar. Där får vi fansens berättelser. De kallas Roxers och kommer ofta från östblocket eller Sydamerika. Roxette är GIGANTISKA i Sydamerika. Dessa Roxers tömmer sina bankonton för att följa Roxette på turné, en Ryss börjar t o m jobba på Aeroflot för att lättare kunna flyga till spelställena. De gifter sig med likasinnade, gifter sig med helt oförstående ”ofrälsta” och den mest gripande historien handlar om ett Roxerspar där hustrun hamnar i koma men maken spelar Roxettelåtar i hörlurar och till slut vaknar frugan. Det som saknas i boken är Per och Maries egna ord. Men sånt finns i andra böcker. De galna fansen är också värda utrymme.

This entry was posted in Böcker and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *