Bruce Springsteen Ullevi 120728

Betyg: 4

För det första skall poängteras att jag INTE ville ha något längdrekord på den här konserten. OS går ju i London och där får de gärna sätta rekord. Det här handlar om musik och då ska framträdandet ha den längd som krävs. Tre och en halv timme var fullt tillräckligt, det hade till och med räckt med tre timmar jämnt.

   Ullevi och dess besökare har under eftermiddagen råkat ut för ett skyfall av guds nåde. Kanske är det därför konserten börjar 20 minuter efter utsatt tid. Brucan knyter an till detta direkt med Creedence gamla dänga ”Who’ll stop the rain”. Sen radar han upp 6-8 rockmackor som hade gjort socialstyrelsen stolt. Det går som på räls.

Clarence Clemmons brorson Jake har till fullo accepterats som ersättare till den avlidne jätten. Resten av blåssektionen är väl inte nödvändig på alla låtar men ibland ger det extra tryck och snits. Bossen tar upp önskelåtar såsom ”Lost in the flood” och måste snabbt briefa bandet vad gäller ackorden. Nils Lofgren gitarrsolar sig snurrig i ”Because the night” och Max Weinberg bankar sönder allt motstånd på trummorna.

   Den största tillgången på en Springsteenkonsert är givetvis Bruce själv. Denna enorma publikkontakt och spelglädje. Han skakar hand med hundratals, tjurrusar upp och ner, kors och tvärs på scenen och ett tag ser det ut som han ska börja strippa (!)

   Efter ”Dancing in the dark” verkar energin vara slut – det är dock bara teater. Den slagne hjälten ligger utpumpad och gör nekande tecken vid halsen, helt slut? Då kommer stora stygga Little Steven och vrider ur en tvättsvamp (med regnvatten?) rakt i fejan på New Jerseys store son. Proceduren upprepas och så är festen igång igen.

”Tenth avenue freeze-out” bryts vid frasen ”And the big man joined the band” och en tyst minut med bildspel på Clarence Clemmons följer. Näst sist en magnifik ”Jungleland” och när ”Twist and shout” drar igång har jag redan påbörjat min reträtt. Det gäller ju att ta sig hem också.

   Det blir varken femma eller sexa (som en viss kvällstidning dragit till med på några låtar) i betyg för vissa låtar är helt enkelt inte lika bra som det bästa. Men en stabil fyra ska han ha, Bossen.

This entry was posted in Konserter and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *