Indiebolag innan indie

Lennart Wass startade ett indiebolag innan indie, skivorna från S-skivor dyker fortfarande upp runtom i världen och kanske var Laughing Jönköpings första Indieband…

Jag träffar Lennart Wass på hans nya arbetsplats på Högskolan i Jönköping. Gårdagens lunchspelning med Tre Små Grisar var ett lyckat Wass-arrangemang men Lennarts gärning i musikbranschen är betydligt äldre än så.
11027953_10152566282742294_9007226934028092405_n
-Skivbolaget startades på Vätterstranden 1981. Hedda (Sixten Redlös) och en till (bortglömd) person funderade på hur man skulle få ut musiken. Det slutade med att jag gav ut en kassett med fyra band: Sex Machine, Dansdepartementet, Sixten Redlös och Laughing Container. Jag kom i kontakt med många band genom mitt jobb som inspelningstekniker på Sveriges radio och pysslade sedan med skivbolaget på kvällar och helger.

Du behövde alltså inte gå med vinst?

-Nä, snarare var det banden som kunde tjäna en hacka och skivan ifråga blev populär. man kunde även köpa plattorna på Musikgränden och Tilt. Sixten Redlös och Dansdepartementet sålde slut på en del singlar, det gjorde inte Laughing.
Laughing Laughing 1983. Foto: Jöjje (Sixten Redlös)

Som så många andra band tappade Laughing Container ett av orden i bandnamnet och blev bara Laughing. Gitarristen Janne Johansson förklarar gruppens utveckling:

– Vi kallade musiken rätt o slätt 80-talsrock. Postpunk är en efterkonstruktion. Laughing kallas också darkwave, coldwave i efterkonstruktionerna. Vi började som ett punkband med rötter i 77-punken men när punken blev tråkig, övergick i två-takt och alla band lät ungefär likadant så gick vi en annan väg.

Tillbaka på högskolan funderar vi på om Laughing inte var Jönköpings första indieband.

-Laughing kunde ha blivit något om de hade fortsatt. De hade en drömsk, lite skir stil. Men medlemmarna flyttade från stan. Mina gamla släpp dyker ibland upp utomlands, senast i Tyskland, eller var det Japan? Banden på mitt bolag var ganska olika men trivdes ändå i samma stall. Det var mer konkurrens mellan hårdrocksbanden.
Engagemanget och sammanhållningen mellan mig och banden var grejen med S-skivor, avslutar Lennart.

S-skivor diskografi

Lyssna på Laughing: Kärlekspistoler

This entry was posted in Okategoriserade and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Indiebolag innan indie

  1. Pingback: Munksjögäddor och Englandskontrakt | Ljudmatta.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *