Into the night

Adam Starck spelade i The Motorhomes men kom med av en slump, slutade i Tipping Cows p g a en U2-cover och hängde kvar i musikbranschen med teknikens hjälp. Häng med!

-Jag kom in på musiken via skateboard. Många skateare startar band och så tar det över. Det hade mycket med skatefilmer och musiken i dessa filmer att göra. Min musikidentitet kommer därifrån. Dinosaur Jr, Sonic Youth, Dead Kennedys, Bad Brains. Tipping Cows var det första ”riktiga” bandet och där blev jag också en slags bandledare. De andra medlemmarna lyssnade på U2 och Guns n’ Roses och jag fick visa dem vad som var rätt (skratt). Det var jag, Petter Agurén, Daniel Skaar och Simon Fransson. Jag spelade bas och detta var cirka 1992. jag var med i ett och ett halvt år, sen hoppade jag av. Det kom rätt plötsligt: De andra ville spela en U2-låt som extranummer på ett gig men det ville inte jag, så jag hoppade av där och då.

11125287_10152641425567294_378412926_n Extra extra! Live at Rocksjön!

Vad åstadkom ni med Tipping Cows?
-Vi spelade ju ändå rätt mycket ute, mest i Jönköping men också i Tranås. Och så gick vi vidare i Musik Direkt när inte Cardigans gjorde det! Jag tror det berodde på att Magnus Svenningsson var för gammal för att delta i tävlingen. Tipping Cows fortsatte ett tag till utan mig.

Sen startade jag Penicoat Lane med Johannes Claesson. Johannes spelade gitarr och skrev låtar, jag på bas och Stefan Toth på trummor. Nu hade Cardigans slagit igenom och de påverkade oss mycket. Vi lyssnade också på Stina Nordenstam, Housemartins,The Smiths, Belle & Sebastian. Det blev gulliga arrangemang och jazztoner. Mattias Edlund kom med på gitarr. Vi behövde egentligen en gitarrist till men Mattias sjöng så bra så han fick bli leadsångare! Det behövdes alltså fortfarande en gitarrist till så Pelle Wallin (19 Springs) kom med på gitarr. Penicoat Lane blev månadens demo i Pop eller SA (Sound Affects) där det sades att vi hade skrivit det ultimata blåsarret. Vi la ner 1997 och sen var jag utan band ett år.

Två framtida medlemmar i The Motorhomes således. Men hur kom du med där? Det var ju Petur (Mogensen) och Peder Claessons band från början?
-Petur och Peder hade halva första plattan färdigskriven redan. De tog in Mattias på sång, Karl Ask spelade gitarr men han hade svår scenskräck och ersattes av Daniel Skaar. Motorhomes lades ner när Peder åkte in i lumpen men en demo på låten ”Take your time” hittade till P3 demo. De ville spela låten i radio så Peder, Petur och Mattias samlades för att lyssna på P3 demo och jag hängde på och där och då såg Motorhomes version 2 dagens ljus! Vi investerade i en minidisc-porta och gjorde oerhört ambitiösa demos. ”Into the night” blev månadens demo och sen blev vi till och med årets demo och fick spela på Hultsfred. Oscar Svenningsson var med på gitarr en kort period, sen fick vi skivkontrakt med Sony. Vi spelade in första plattan ”Songs for me (and my baby)” nästan identiskt med hur demosarna hade gjorts och så kom Daniel Skaar in på gitarr. ”It’s alright” blev första singel. men det var ju ”Into the night” som var den stora låten.

11139617_10152639797552294_1339285685_n Begränsad vinylsingel. Notera serienumret!

Och nu var rockstjärnedrömmen sann?
-Vi valde att bo kvar i Jönköping men i Stockholm fick vi bo på hotell och skivbolaget körde runt oss överallt. Och så var det ju det där med Suede: de var gästtyckare i Flipp eller flopp och sågade alla andra låtar men gillade oss och så fick vi va förband på deras skandinavienturné. Det var en av höjdpunkterna med Motorhomes.

Nu hade vi lite för kul och lät skivbolaget bestämma för mycket, och så glömde vi bort att skriva på en uppföljare. En englandslansering gick åt skogen då skivbolaget drog in förstaupplagan av ”It’s alright” och det var tänkt att vi skulle bo i London under lanseringen men det blev bara en treveckors turné. Vi kom tillbaka besvikna och gjorde en katastrofal spelning på Hultsfred 2000. Sen ryckte vi upp oss 2001 och skrev andra skivan tillsammans. Nu var Daniel Skaar inte med längre men vi andra fyra fick ihop en skiva till slut. Titelspåret ”The long distance runner” är verkligen skriven av hela bandet och fortfarande en favorit.

Bara något år senare upplöstes bandet?
-En vecka innan popstad 2004. Mattias hoppade av och då la vi av. I den livssituation han befann sig så förstår jag det. Peder hade slutat något år tidigare och var ersatt av Niklas Korsell (The Plan). Jag blev kvar i musikbranschen genom att jobba med turnéer och musikteknik och 2013 återförenades vi för en spelning på Popadelica i Huskvarna Folkets Park. Ett värdigt avslut.

Into the night dyker fortfarande upp här och där, bl a i en omröstning i p3 om den sista låten som ska spelas när jorden gå under. Och det var den mest spelade låten i p3 1999. När Lambretta fick grammis för årets video avslutade de sitt tacktal med att ”Into the night” borde ha vunnit.

tmh Foto: Jonte Wentzel

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *