”Meat Box is a lousy band without a future”

Jag kastar mig ut i en regnig vårstorm för att stappla upp till Ungdomens Hus på Rosenlund och träffa Mats ”Olli” Ohlander. Vi pratar Kanadensiska influenser, Skotska producenter och hur många smeknamn kan folk ha egentligen?

11087726_10152613351337294_1424580842_n

-Jag började hänga på Kulturhuset jäkligt tidigt, jag var inte mer än 11-12 och kollade in punkscenen. Fixade replokal snabbt och hade ett par punkband. Sen startade vi Meat Box 1987, det började som punk men sen blev vi gravt influerade av tidiga Red Hot Chili Peppers, UK skatecore bandet Stupids , Australiska Hard-Ons och GOD i en härlig combo med UK band som ; Pop Will eat Itself , wonder stuff Man läste om banden i Melody Maker och NME. Lyssnade i skivaffärerna, jag köpte inte så mycket plattor för jag hade dåligt med pengar. Namnet Meat Box var anti den tidens klubbmusik Beat Box.

Sen gick Meat Box över till att bli Lousy?
-Meat Box var jag, Stefan Norberg och Fredrik Wallin. Sen smög vi in Magnus Johansson, först på tamburin och sen keyboard och samplingar, som var populärt på den tiden. Fredrik Magnusson kom med på gitarr 89-90. Vi spelade bl a på skateboardgalan i Fryshuset, Stockholm. Och så var vi med i TV, programmet Popitop. Musiken gick från punkfunk till mer indie. Vi skickade demos och satte upp alla refuseringsbrev på en ”wall of shame”, fotade av det och gjorde klistermärken som vi skickade med sista Meat Boxdemon. Där stod det ”Meat Box is a lousy band without a future”. Och därifrån tog vi namnet Lousy. Detta var 1994.

lougrp1 Lousy äter frukost

Och musiken förändrades igen?
-Det blev spretigare, mycket flippade ackord, blev helt sålda på Bob Hund när de kom. Vi var också mycket influerade av kanadensiska band som Eric’s trip. De hade en stor musikscen och vi började brevväxla med skivbolaget Sappy records, gav ut en vinylsingel där och tanken var att vi skulle turnera i Kanada. Där nånstans slutade jag i Lousy.

Bara sådär?
-Flera i bandet, även jag, var tidiga med att skaffa barn. Jag hade fått mitt tredje och kände att det var dags att ta tag i mitt liv och tänka på familjen. Egentligen skulle jag lägga gitarren på hyllan men det blev så att jag gick med i Poster istället. Vi hade testat ”Fimpen” Ringvall som trummis i Lousy och han var med i Poster som även bestod av Peter Björkman, Jan ”Megahertz-Janne” Lundgren och Martin Broman. Replokal i gamla yllefabriken i Taberg vilket passade mig då jag bodde i Månsarp.

11009889_10152562380947294_7352413880098387199_n Tidstypiskt demonamn, inte lika tidstypiskt omslag.

Poster blev sedan Ambulance. Vi spelade mycket neråt Malmö/Lund och i Stockholm och så var vi i Skottland och skulle spela in. Just inspelningen blev ett totalt misslyckande. Producenten hade helt fel bild av hur vi lät för då hade vi blivit mer influerade av Elliott Smith och altcountry. Han kunde också försvinna dagar i sträck. Men vi gjorde några gig och så fick vi se Teenage Fanclub i Aberdeen så på så vis var det värt det!

Sen kring 2003 la vi ner Ambulance, i samband med att jag började jobba här på Ungdomens Hus. NU har dock börjat spela igen. Jag, Fimpen, Björkman och Broman. Det är inte så allvarligt längre, nu är mina barn stora och de andra medlemmarna är i småbarnstiden men vi får ihop repningarna ändå. Vi repar gammalt material och så kommer det lite nytt också. Frågan är vad bandet ska heta, för både Lousy och Ambulance är upptaget av andra band.

Ni måste ju spela live!
-Nja, kanske utanför stan först i så fall. jag vill inte att kidsen från jobbet ska se mig! Vårt mål är att plocka ut de bästa nya och gamla låtarna, spela in det på ett nytt sätt och släppa digitalt. Och så måste vi ha ett namn då, kanske en akronym eller något med siffror. Det är svårt att hitta på ett unikt bandnamn nuförtiden.

Lousy på Discogs

En genomgång av Lousys 3 första demos
Här hittar ni även Lousys snygga logga!

This entry was posted in Okategoriserade and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to ”Meat Box is a lousy band without a future”

 1. F says:

  Intressant läsning,då man vandrar längs minnets korridorer.
  Spelade trummor på ”Electrolux” inspelningen,och såg t.o.m. att den vart med på Discogs!

  Däremot så gjorde vi hela ca: 16 låtar inför denna inspelning,men den släpptes endast på kasset.
  Med vänlig hälsning
  /F

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *