Munksjögäddor och Englandskontrakt

När jag gick på Per Brahegymnasiet i början på 90-talet åt vi skollunch på Rigoletto. På en vägg där satt en mystisk färgglad affisch.
Magicseeduk_front
Psykedeliskt 60-tal? Nej, det var ett skivomslag av gruppen Easy, närmare bestämt debutalbumet Magic Seed. Vid denna tid var Easy redan utvandrade till Göteborg men allt började i Jönköping. Johan Holmlund berättar:

-Det var en del år under tidigt 80-tal som var riktigt vitala. Rikard Jormin, Easys basist, var tidigt ute och spelade in en grym EP med bandet Laughing: ”Kärlekspistoler” som producerades av Lennart Wass. För mig var det inspirerande att se att vänner i ens egen ålder kunde ge ut skivor. Man kunde göra något eget även om man, som vi, bodde på platser som Grästorp, Ekhagen, Dalvik och Mariebo. Tommy Ericsson, Easys ena gitarrist spelade med lite olika band och Anders Petersson satt hemma och lärde sig all världens låtar på gitarr. Vi var ett gäng som under ganska lång tid låste in oss i en källare på Torpa, övade och smidde planer. I början gav vi lite konserter för inbjudna där nere i källaren. Det var en blandning av covers och egna saker med chorusboxar och dist. Minns att en av konserterna avslutades med att gitarristen Mats Berggrens farfar sjöng alla fjorton verserna av ”Lincoln-visan”.
Sen fick vi för oss att skicka en en låt till Vättern Rock (en musiktävling i lokalradion). Vi kallade oss DEO (efter Gud, inte det man har i armvecket) och låten ”Black Car” lät ungefär som Jesus & Mary Chain inspelade i ett avgasrör. Det skulle vara telefonomröstning. Vi övertalade alla vi kände att rösta på oss. Så gick vi till final i Tipshallen där vi självklart kom sist!
Men vi lyckades i alla fall skapa lite kaos. Och Edde Nilsson fixade en del spelningar till oss efter det här. Bl a på marknaden i Huskvarna och på en scen utanför Torpa seniorboende. Härliga tider! För ett par månader sedan snackade jag med DEO-trummisen Janne Fransson och han tyckte att en av låtarna på Easys senaste skiva lät lite som DEO. Och antagligen hade han rätt: ingen utveckling alls på ett kvarts sekel (skratt).

Om vi ska återgå till Jönköping som musikstad…
-Kulturhuset / Stab på Tändsticksområdet var ju ett nav i musiklivet, Edde och Lennart Wass hade stor betydelse. JP hade en musiksida som var bra på att skriva om lokala förmågor. Men för mig tror jag att den viktigaste glädjekällan var alla fantastiska skivaffärer som fanns i stan.

När kom du/ni i kontakt med begreppet indie/alternative?
-Skulle gissa att det var när jag var femton. Det fanns något magiskt över alla dom här spännande etiketterna där grupper med konstiga namn kund spela in små popärlor. Utan att kompromissa. Vi kunde träffas i timmar och lyssna på och tala om det här. Det var en annan värld som öppnade sig. Sen kunde vi göra pilgrimsresor till England och fylla drickabackar med vinyl. När sedan Easys första singel ”Castle Train” gick in högt på engelska independent-listan så kändes det som en stor grej.

10994974_10152590321712294_9009806271367641186_n

Hur hamnade bandet i Göteborg?
-Egentligen var det så att flera av oss tvingades iväg till Göteborg för att göra vapenfri militärtjänstgöring. Och väl där så började vi repa ovanför en bilverkstad. Sen blev vi kvar i där. Började studera, jobba och fortsätta att leva i musikens värld.

Varför bytte ni namn? (Easy hette först Tv Pop Crisis)
-När vi fick skivkontrakt med engelska Blast First/Mute så tyckte dom att Tv Pop Crisis inte passade musiken vi spelade och vi var inte själva heller helt nöjda med namnet. Så Lars Aldman på radioprogrammet Bommen anordnade en lyssnartävling där man fick skicka in sina namnförslag. Att vi hade en viss självdistans kan man ju se så här i efterhand när man tittar på listan över namnkandidater som var kvar till slutet. Jag menar namnet The Orienteringsdöden hade väl antagligen inte funkat så bra… Eller att arbetsnamnet på första skivan var ”Mariebo-Råslätt, uppskjutet pga regn”.

Ni kom tillbaks till Jönköping och giggade sen, hur var det?
-Första konserterna var lite konstiga. Vi var omskrivna överallt innan vi ens hade gett ut en skiva och många tyckte nog att ”så bra är dom ju inte”. Men jag minns att vi spelade på Café Rydberg i botten på Stora Hotellet. Det var en fantastiskt fin kväll. Innan satt vi i sommarvärmen på Vätterstranden och sen dansade publiken sig svettiga.
foto1_easy
Easy svalkar sig vid Piren i Jönköping. Foto: Karin Selldén.

Hur tror ni er flytt påverkade andra band? Kan Cardigans ha tagit intryck? (även om de inte flyttade åt samma håll).
-Minns att Petri Lundén kom fram till oss efter en av våra Jönköpingsspelningar och langade fram ett kontrakt gällande att vi skulle spela på Hultsfredsfestivalen. Han hade ju en hand i Cardigans längre fram och fick säkert en och annan idé av oss. Cardigans-gänget själva är ju några år yngre än oss, så dom kände nog till vad vi höll på med. Deras första skiva släpptes ju också på ett bolag som en kompis till oss hade. 1998 så spelade vi med Cardigans i Rådhusparken. Minns att vi snackade om att det har varit tur för oss att engelskaundervisningen på skolorna i Jönköping har varit bra. Så tack alla lärare på Torpaskolan, Junedalsskolan och Per Brahe gymnasiet!

Du har behållt din ”indiefrisyr”. Som statement? För att jävlas? För att det är snyggt?
-Även en klocka som står still går ju rätt två gånger per dygn…

Fakta om EASY: debutskivan ”Magic Seed” kom ut på engelska Blast First 1990. Tre singlar från skivan hamnade på engelska topplistan. Plattan fanns 2013 med på tidningen Sonics lista över de 100 bästa svenska skivorna genom tiderna. I sommar återutges den i en jubileumsutgåva.

Easys singel ”Never seen a Star” från 1993 handlar om Jätten Vist.

I en intervju med Jan Gradvall i Expressen 1991 talade gitarristen Anders Petersson om hur han, när han var liten, brukade sälja nyfångade gäddor till Stora Hotellet i Jönköping: ”Vi brukade fånga dem i den förorenade kanalen från Munksjön, där nappade det tveklöst bäst. Men det var alltid lättare att sälja gäddorna till hotellets kockar om vi ljög, och sa att vi fångat dem i Vättern i stället.”

Senaste Easy-skivan heter ”Swimming with the Beast”.

This entry was posted in Okategoriserade and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *