Projekt Hendrix del 4: gamla kontrakt

Nu fortsätter historien om den mystiska låten Hush now. Jag hittade den till slut på en märklig skiva vid namn Voodoo chile.

26732161_10154955526547294_1377408825_o

Voodoo chile är som bekant sista låten på dubbla mästerverket Electric Ladyland. Här finns den i en helt ok liveversion som dessutom har en extraslinga tillagd i slutet. Hela skivan är ett mischmasch av diverse inspelningar, många där Hendrix kompar Curtis Knight. Det är också Knight som är boven i dramat kring Hush now. 1965 skrev Hendrix på ett kontrakt som han trodde gällde livespelningar. Det visade sig senare att han även förbundit sig att spela in en platta med Knight. Detta uppdagades när Hendrix slog igenom i samband med Are you Experienced. Bara att bita i det sura äpplet och spela in lite planlöst…

”They were nothing but jam sessions, man, with a group called the Squires. No, I didn’t sing on Hush Now”, that was dubbed on later by Knight trying to copy my voice. And on that one the guitar was out of tune and I was stoned out of my mind…”

(Melody Maker 23/12/67)

Hur som haver, jag tycker Hush now är en av Hendrix bästa låtar. Den har en drömsk kvalitet som påminner om framtida storverk som Angel. Skum tillkomst, det må vara hänt, men ibland är låten och inspelningen större än summan av sina delar. Döm själva.

 

This entry was posted in Skivor and tagged , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *