Same Zep but different

Julen står för dörren och den tynande skivbranschen ser ett av få tillfällen att sälja fysiska produkter. Queen släpper en av oräkneliga samlingsplattor och ståtar med tre tidigare outgivna låtar, varav en duett mellan Freddie Mercury och Michael Jackson (!) och Pink Floyd har färdigställt lite gamla inspelningar med den sedan 2008 bortgångne keyboardisten Richard Wright. Och så Led Zeppelin då, som i princip släpper sina gamla skivor en gång till.

Det kallas för ”Deluxe edition” och innebär att originalskivan remastrats, det vill säga ljudförbättrats. Det är tredje gången detta sker med Zeppelins katolog, hur mycket bättre kan ljudet bli? Denna gång medföljer också en extraskiva med andra tagningar och alternativa mixar. Tidigare i år kom deluxeversioner av debutalbumet och den tunga Led Zeppelin II, även kallad ”Brown Bomber”, och i skrivande stund släpps mästerverket ”IV” samt ”Houses of the Holy”.

Notera att det inte rör sin om nyutsläppta låtar. De alternativa versionerna av ”IV”-materialet skiljer sig bara marginellt. Något instrument kanske är mixat lite högre än tidigare, Robert Plant wailar lite mer eller fraserar annorlunda eller så saknas sången helt. ”Stairway to heaven” ter sig lika klassisk i den första, tidigare kasserade mixen från Sunset Sound.

Mönstret går igen på ”Houses of the holy”. Det är ”more or less” av diverse instrument och intressantast är nog en arbetsmix av ”The ocean” där man helt enkelt låtit bli att rensa spåren från felspel, extraslag och liknande. Där kommer en liten aha-upplevelse trots allt. ”Houses of the holy” är fortfarande Led Zeppelins gladaste och ljusaste platta, kanske en bra inkörsport för dem som inte redan har alla plattorna, men det har väl de flesta?

Gör er själva en tjänst, köp dem inte en gång till och önska er nåt annat i julklapp. Lyssna på extramaterialet på varlfri streamingtjänst men vänta er inga mirakel. Miraklen skedde på scen och skiva redan på 1970-talet. The song remains the same.

This entry was posted in Krönika, Skivor and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *