We shall overcome

Februari. Kanske den sämsta månaden som finns här i landet, med stark konkurrens från november. Vi har förvisso tillfälligt kunnat glädjas åt solen. Kanske inte med värme i dess spår, men iallafall mildväder. Sakta går det att lyfta blicken mot en annalkande vår och sommartider hej hej. Men det känns ändå trögt.

Så kommer nyheten. Evangeliet – det glada budskapet. John Fogerty ska spela i Sverige. I sommar. Veckan efter midsommar. Och han ska spela i Malmö. Oj vad Malmö behöver det här evenemanget.

Som gammal coverbandsmusiker är det som att Den Förlorade Fadern återvänder. Vi har alla harvat Proud Mary på fester och hak. Men här är mannen som skrev låten. Fogerty har inte dött den för tidiga rockdöden, och han har fortfarande rutig flanellskjorta.

På nittiotalet försökte Birgit Friggebo få människor att enas med We shall overcome. Jag är övertygad om att John Fogerty kommer att ena Malmö bara genom att yttra frasen ”When I was a little bitty baby…” Resten kommer att vara historia.

Det kan tyckas naivt, men jag tror på musikens kraft. Kanske såg ni dokumentären ”styr den upp” om den svenska reggaen. Hur människor av alla de slag sugs in i den Jamaicanska rytmen. Blir ett. Gissningsvis kommer Fogerty att ha någon form av förband. Låt det vara en akt från ”problemområdet”. Möts i solen, eller troligare duggregnet, över en öl i plastglas eller vad ni nu vill. Över rasgränser och utan sociala tvångströjor. Here we are and here we go – rockin’ all over the world. Ses vi där?

This entry was posted in Konserter, Krönika and tagged , , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *